21 Ekim 2010 Perşembe

ZEYTİNBURNU BATI TRAKYA CAMİİ

İlçemizde bulunan 39 caminin arasında en farklı camii görkemli şadırvanı ile Batı Trakya Camiidir.

İlçemizde 39 cami ve 40 mescitte 132 din adamı görev yapmakta ve yakında camilerimiz sayısına Seyit Nizam Yeni Camii de eklenecek. Bu camilerin bahçeleri kendi konumlarına göre cami mütevelli heyetlerince düzenlenir.

Fakat Batı Trakya Camii bahçesindeki şadırvan, kulliye ve bahçe dizaynının bir benzeri ilçemizde yok. Mimar Sami HAİRULA’nın projesini çizdiği cami bahçe çalışmaları bittikten sonra Batı Trakya Araştırma ve Geliştirme Camii Vakfı Başkanı Musa YURT ve Mütevelli Heyeti’ni kutlamak gerek. Vakfın üye sayısı fazla değil. Fakat bu mütevelli heyeti ve üyelerin hepsi tuttuğunu koparan ve iş bitiren kişiler. Fotoğraflar gerçeği yansıtıyor galiba.

Cami bahçe kapısından giriş sağ tarafında bayanlar için ayrılan oturma,dinlenme ve sohbet etme bölümü bulunuyor. Ardında erkekler için düzenlenen bir başka bölüm var. Sağ taraf duvarları ünlü bir ressam tarafından ünlü camilerin mükemmel çizimleri ile dizayn edilmiş. Bahçenin orta koridorunda bir çini vazo sembolü ve çevresinde fıskiyeli

havuz bulunmakta. Girişin sol tarafındaki duvar ise ayetler Arapça yazımları ve Türkçe anlatımları var. Musalla taşı bile modern bir şekilde yaptırılıp bahçe giriş bölümü tamamen katlamlar yapılarak yeşillendirilmiş. Tek eksiklik ise

cami pasajının gerekli modernizeye ulaşmamış olması. Başkan Musa YURT’un dikkatini çekeriz. Dükkanların iç ve dış cephe görünümleri yanı sıra pasaj aydınlatmasının da modernleştirilmesi gerek. Belediye’nin yapması gereken bir çalışmanın da var olduğuna inanıyoruz. Zira çok dar olan cami giriş yoluna araçların park edişlerini korkunç bir rezillik aksettiriyor. Hani okul önlerine koyduğunuz yeni dizaynlı Mazı tahta saksılarından birkaç tane de bu caminin namaz giriş bölümüne koysanız camii önüne parkın yapılması bu şeklide engellenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder